Doel van het kunstproject is een integraal ontwerp waarin ­architectuur, beeld en tekst samenvallen gerelateerd aan het product van DGA.

Toelichting:

De architectuur van het DGA gebouw is op de locatie bij de rotonde een visueel ijkpunt langs de Schroeweg. Waterpartij, rietkragen en basaltkeien verwijzen naar elementen uit Zeeland en het voormalige landbouw gebied. Het oude landschap van Walcheren dat nog zichtbaar is langs de N57 richting Koudekerke.

Het DGA gebouw heeft een kenmerkende kapconstructie, een brede ‘kraag’ gedragen door stalen zuilen. Het lijkt of een deel van het voormalige grondvlak is ‘opgetild’ en het gebouw eronder ‘schuilt’. De glazen kolom geeft het gebouw een vorm van ‘lichtheid’ die naast transparantie (dynamiek van het gebouw) ook refereert aan het licht en de spiegeling op water.

De kolom van glas richt de blik van de passant naar de bovenzijde van het gebouw. Om de huidige functie van het gebouw te versterken lijkt het ons interessant de inhoud nader te duiden. Wat is hier gevestigd en hoe kan ik dat vinden.

 

Door een logische verbinding te maken tussen architectuur, beeld en tekst is het mogelijk de passant te verleiden tot nader onderzoek. (digitaal – sociale media)

Rekening houdend met de snelheid van het verkeer (incidentele bezoekers) en het repeterend verkeer van inwoners uit de regio is het aan te bevelen dat architectuur, beeld en tekst samenvallen, herkenbaar zijn.

De tekst “een (on)bewust verlangen” geplaatst op de glazen zuil met als drager een achtergrond van natuur is een prikkelende tekst die via een zoekmachine de bezoeker binnen brengt bij de DGA site.

De glazen kolom vormt een drager en eindigt op het dak in een beeld van het paard. Een tekening in staal. Wanneer de dakrand afgewerkt wordt met groene folie – ontstaat de ­illusie dat het grondvlak uit het gras is opgetild.

De beeltenis van het paard, in samenhang met de tekst “een (on) bewust verlangen” werkt als icoon die op die locatie verwijst naar verleden en heden. Het paard staat voor: kracht, vertrouwen, dynamiek, zaaien, oogsten.

Bentall_Bommeljé © 2013